Werkwijze

Osteopathie

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Sterker nog, het moet bewegen.

‘Leven is bewegen’ aldus de grondlegger van de osteopathie dr. A.T. Still.


Alles in het lichaam heeft beweging nodig om zo goed mogelijk te functioneren. Als mens staan we dagelijks bloot aan omstandigheden die invloed hebben op ons functioneren. Het lichaam is meestal zelf in staat om te herstellen. Er zijn echter ook omstandigheden waarbij de invloeden zo groot zijn of lang duren dat het lichaam niet meer volledig herstelt. Osteopathie is een behandelwijze die gericht is op bewegingsherstel van en in het lichaam.


In het lichaam zijn er verschillende systemen te onderscheiden, waarvan het functioneren onderling afhankelijk is en in evenwicht moet zijn.


Deze drie systemen zijn:


  • Pariëtaal systeem: dit is het bewegingsapparaat; met de gewrichten, spieren, kapsels en pezen.
  • Visceraal systeem: dit zijn alle organen. Omgeven door vliezen(fascia), die op hun beurt weer verbonden zijn met andere structuren in het lichaam (bijvoorbeeld de wervelkolom).
  • Cranio-sacraal systeem: dit is de schedel, de wervelkolom, het heiligbeen met de hersenvliezen en het ruggenmergvlies.


Deze verschillende systemen hebben talrijke onderlinge relaties, onder andere via vliezen (bindweefsel), bloedvaten, zenuwen en lymfevaten.


Het belangrijkste kenmerk van osteopathie is dat ongeacht de klacht je gehele lichaam onderzocht wordt op bewegingsbeperkingen.

Als osteopaat kijk ik naar de verbanden van de bewegingsbeperkingen tussen al deze structuren in het lichaam en zoek ik naar de relatie met jouw klacht.

De behandeling is gericht op het in beweging brengen van de structuren om herstel mogelijk te maken.


Een klacht kan door de onderlinge samenhang ongemerkt ergens anders vandaan komen dan waar de pijn ervaren wordt of er kan sprake zijn van meerdere bewegingsbeperkingen zonder dat je hiervan op de hoogte bent. 


Werkwijze

Binnen de osteopathie wordt de behandeling volledig afgestemd op jou als individu. Het uitgangspunt is dat jij als mens centraal staat en niet alleen de klacht.


Hoe gaat je consult er uit zien?

Je kunt op de site via een afspraak plannen een bericht verzenden. Naar aanleiding van je bericht zal ik telefonisch contact met je zoeken.

Na het telefonische contact krijg je via de mail een bevestiging van de geplande afspraak en daarbij het verzoek om je gegevens aan te vullen en

een vragenlijst in te vullen (zo wenselijk kunnen we dit ook samen invullen tijdens het intakegesprek).

De eerste geplande afspraak bestaat uit een intakegesprek, een lichamelijk onderzoek,  een (korte) behandeling en het doorspreken van een behandelplan.


Tijdens het intakegesprek bespreken we de door jou ingevulde vragenlijst en vraag ik zo nodig naar aanvullende informatie (of vullen we samen de vragenlijst in). Daarna volgt een lichamelijk onderzoek.


Als osteopaat onderzoek ik, tijdens een lichamelijk onderzoek, met mijn handen het gehele lichaam naar bewegingsverliezen. Hierbij gaat het niet alleen over gewrichten en spieren, maar ook over de beweging van de wervelkolom, organen en bindweefselvliezen. Daar waar een verlies aan beweging is, kan een probleem ontstaan. Doordat de verschillende structuren van het lichaam met elkaar in verbinding staan, kan het zijn dat de oorzaak van de klacht zich op een andere plek in het lichaam bevindt dan waar de klacht ervaren wordt.


De behandeling wordt afgestemd op welke bewegingsverliezen in relatie staan tot je klachten. Met osteopathische handgrepen worden de bewegingsverliezen behandeld. Het doel van de behandeling is om het lichaam weer beter in staat te stellen om het zelfherstellend vermogen aan te spreken. Zodat het lichaam zichzelf kan herstellen en je hierdoor (weer) een natuurlijke veerkracht ervaart. Vanuit de visie van de osteopathie heeft dit invloed op je totale functioneren.


Met betrekking tot een vervolgbehandeling gaan we samen kijken hoeveel behandelingen je nodig zou hebben. Het aantal behandelingen zal onder andere afhankelijk zijn van hoelang de klacht zich al voordoet. Bij acute klachten zijn vaak minder behandelingen nodig dan bij chronische klachten. Met 3 tot 5 behandelingen is het wenselijk om verbetering van bewegingen te ervaren. Maar het is wel afhankelijk van de mogelijkheid van je lichaam om zich aan te passen aan een nieuw evenwicht. Soms kun je de triggers die je functioneren bepalen niet altijd direct weg nemen, wat maakt dat je hersteltijd langer kan zijn.


Daarnaast vind ik het van belang om samen te kijken naar welke beweging vanuit jou wenslijk is (en wat tot jouw mogelijkheden behoort) om je klachten helemaal of zo goed mogelijk te kunnen reduceren. Immers: ‘Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt’


Een afspraak plannen
Share by: